PL EN
PRACA ORYGINALNA
Występowanie czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych w grupie 40- i 50-letnich mieszkańców Wrocławia. Część II
 
Więcej
Ukryj
1
Katedra i Zakład Bromatologii i Dietetyki, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
 
2
Zakład Dietetyki, Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu
 
3
Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
 
4
Centrum Kardiologiczne Pro Corde Sp. z o.o., Wrocław
 
 
Med Og Nauk Zdr. 2012;18(4):435-441
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Wprowadzenie:
Współwystępowanie kilku czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych znacznie zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia choroby niedokrwiennej serca niż obecność pojedynczego czynnika.

Cel pracy:
Ocena występowania czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych w grupie 40- i 50-letnich mieszkańców Wrocławia.

Materiał i metody:
Grupę badaną stanowili uczestnicy Programu Profilaktyki Chorób Sercowo-Naczyniowych. Badania wśród 40-latków prowadzono w latach 1999-2001, a wśród 50-latków w latach 2002-2007. Grupę badaną stanowiło 1729 kobiet oraz 1252 mężczyzn, mieszkańców Wrocławia.

Wyniki:
Osoby z otyłością brzuszną miały wyższe BMI, ciśnienie tętnicze, stężenie glukozy, cholesterolu całkowitego (TC), LDL i triglicerydów (TG) oraz niższe stężenie cholesterolu HDL niż osoby bez otyłości brzusznej. W grupie osób z nadciśnieniem tętniczym stwierdzono wyższe BMI, obwód talii, stężenie glukozy, TC i TG w porównaniu z osobami bez nadciśnienia. W grupie kobiet ze stężeniem TC ≥190 mg/dl stwierdzono wyższe ciśnienie tętnicze w porównaniu z osobami ze stężeniem TC <190 mg/dl. W dietach 40-letnich kobiet i mężczyzn z grupy z wysokim stężeniem TC stwierdzono niższe spożycie błonnika niż w grupie z prawidłowym stężeniem TC. Osoby ze stężeniem glukozy ≥100 mg/dl miały wyższe BMI, obwód talii, ciśnienie tętnicze oraz stężenie TG niż osoby ze stężeniem glukozy <100 mg/dl. Kobiety palące papierosy miały wyższe stężenie TG w porównaniu z niepalącymi. 50-letnie palące kobiety miały wyższe stężenie TC i LDL w porównaniu z niepalącymi. W dietach palących 40-latków odnotowano większy odsetek energii z tłuszczów ogółem oraz niższą zawartość błonnika w porównaniu z niepalącymi, a w dietach 50-latków większą zawartość cholesterolu pokarmowego.

Wnioski:
W grupach osób, w których stwierdzono występowanie wybranych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych zazwyczaj obserwowano wyższe średnie wartości obwodu talii, ciśnienia tętniczego, stężenia cholesterolu całkowitego, LDL, triglicerydów i glukozy we krwi, niższe stężenie cholesterolu HDL oraz mniejszą zawartość błonnika w diecie w porównaniu z grupami bez tych czynników.


Introduction:
Co-existing risk factors for cardiovascular diseases significantly increases probability the risk of coronary heart disease than the occurrence of single risk factor.

Objective:
Assessment of prevalence of risk factors for cardiovascular disease among 40- and 50-year-old inhabitants of Wroclaw.

Material and Methods:
Study group included participants of the Cardiovascular Disease Prevention Program. Examination among 40-year-old participants were conducted between 1999-2001 and among 50-year-old between 2002-2007. Overall the study group included 1729 women and 1252 men, inhabitants of Wroclaw.

Results:
Participants with abdominal obesity had higher BMI, blood pressure, blood glucose level, total cholesterol (TC), LDL, triglycerides (TG) and lower HDL level than those without abdominal obesity. Among participants with hypertension compared with those without hypertension higher BMI, waist circumference, blood glucose level, TC and TG were observed. Among women with TC ≥190 mg/dl compared with those with TC <190 mg/dl higher blood pressure was observed. Dietary fiber intake with diet among 40-year-old women and men with TC ≥190 mg/dl was lower than among those with TC <190 mg/dl. Participants with blood glucose level ≥100 mg/dl had higher BMI, waist circumference, blood pressure and TG than those with glucose <100 mg/dl. Women who smoked cigarettes had higher TG compared with non-smokers. 50-year-old women who smoked had higher TC and LDL than non-smokers. In the diets of 40-year-old men who smoked higher percentage of energy from total fat and lower content of dietary fiber compared with non-smokers was observed, while in the diets of 50-year-old men higher content of cholesterol.

Conclusions:
Among those groups, where selected risk factors for cardiovascular disease were observed, usually higher average of waist circumference, blood pressure, TC, LDL, TG, blood glucose level, lower HDL level and lower fiber intake with diet than among participants without those risk factors were observed.

 
REFERENCJE (32)
1.
Mendis S, Puska P, Norrving B, (red.). Global atlas on cardiovascular disease prevention and control. World Health Organization, Geneva 2011.
 
2.
Yusuf S, Reddy S, Ounpuu S, Anand S. Global burden of cardiovascular diseases: Part I: General considerations, the epidemiologic transition,.
 
3.
risk factors, and impact of urbanization. Circulation. 2001; 104: 2746- 2753.
 
4.
Podolec P, Karch I, Pająk A, Kopeć G, Broda G, Drygas W i wsp. Najważniejsze polskie programy epidemiologiczne i prewencyjne. W: Podolec P, (red.). Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki. Tom 1. Medycyna Praktyczna, Krakow, 2007: 103-110.
 
5.
Zdrojewski T, Drygas W, Naruszewicz M, Wierucki Ł, Słońska Z, Kozłowska-Wojciechowska M i wsp. Prewencja chorob układu sercowo-naczyniowego w Narodowym Programie POLKARD w latach 2003- 2005. W: Podolec P, (red.). Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki. Tom Medycyna Praktyczna, Krakow, 2007: 111-117.
 
6.
Ilow R, Regulska-Ilow B, Rożańska D, Biernat J, Kowalisko A. Występowanie czynnikow ryzyka chorob sercowo-naczyniowych w grupie 40- i 50-letnich mieszkańcow Wrocławia. Część I. Med Og Nauk Zdr. 2012; 18: 427-434.
 
7.
Szponar L, Wolnicka K, Rychlik E. Album fotografii produktow i potraw. Prace IŻŻ 96, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 2000.
 
8.
Kunachowicz H, Nadolna I, Przygoda B, Iwanow K. Tabele wartości odżywczej produktow spożywczych. Prace IŻŻ 85, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 1998.
 
9.
Nadolna I, Kunachowicz H, Iwanow K. Potrawy, skład i wartość odżywcza. Prace IŻŻ 65, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa, 1994.
 
10.
Pencina MJ, D’Agostino RB, Larson MG, Massaro JM, Vasan RS. Predicting the 30-year risk of cardiovascular disease. The Framingham Heart Study. Circulation. 2009; 119: 3078-3084.
 
11.
Zhu SK, Wang ZM, Heshka S, Heo M, Faith MS, Heymsfield SB. Waist circumference and obesity-associated risk factors among whites in.
 
12.
the third National Health and Nutrition Examination Survey: clinical action thresholds. Am J Clin Nutr. 2002; 76: 743-749.
 
13.
Dagenais GR, Yi Q, Mann JFE, Bosch J, Pogue J, Yusuf S, on behalf of the Heart Outcomes Prevention Evaluation (HOPE) Study Investigators. Prognostic impact of body weight and abdominal obesity in women and men with cardiovascular disease. Am Heart J. 2005; 149: 54-60.
 
14.
Islami F, Mańczuk M, Vedanthan R, Vatten L, Polewczyk A, Fuster V i wsp. A cross-sectional study of cardiovascular disease and associated factors. Ann Agric Environ Med. 2011; 18: 255-259.
 
15.
Zatońska K, Ilow R, Regulska-Ilow B, Rożańska D, Szuba A, Wołyniec M i wsp. Prevalence of diabetes mellitus and IFG in the prospective cohort ‘PONS’ study – baseline assessment. Ann Agric Environ Med. 2011; 18: 265-269.
 
16.
Szuba A, Martynowicz H, Zatońska K, Ilow R, Regulska-Ilow B, Rożańska D i wsp. Prevalence of hypertension in a sample of Polish population – baseline assessment from the prospective cohort ‘PONS’ study. Ann Agric Environ Med. 2011; 18: 260-264.
 
17.
Yusuf S, Hawken S, Ounpuu S, Dans T, Avezum A, Lanas F i wsp., on behalf of the INTERHEART Study Investigators: Effect of potentially.
 
18.
modifiable risk factors associated with myocardial infarction in 52 countries (the INTERHEART study): case-control study. Lancet. 2004; 364: 937-952.
 
19.
Gnacińska M, Zdrojewski T, Wierucki Ł, Kędzierski M, Rutkowski M, Bandosz P i wsp. Wspołwystępowanie zaburzeń lipidowych i nadciśnienia.
 
20.
tętniczego w populacji osob w wieku 50 lat. Arterial Hypertension. 2004; 8: 97-102.
 
21.
De Bacquer D, De Backer G. The prevalence of concomitant hypertension and hypercholesterolaemia in the general population. Int J Cardiol. 2006; 110: 217-223.
 
22.
Kaufer-Horwitz M, Pelaez-Robles K, Lazzeri-Arteaga P, Goti-Rodriguez LM, Avila-Rosas H. Hypertension, overweight and abdominal adiposity in women. An analytical perspective. Arch Med Res. 2005; 36: 404-411.
 
23.
Coutinho M, Gerstein HC, Wang Y, Yusuf S. The relationship between glucose and incident cardiovascular events. Diabetes Care. 1999; 22: 233-240.
 
24.
Pereg D, Elis A, Neuman Y, Mosseri M, Lishner M, Hermoni D. Cardiovascular risk in patients with fasting blood glucose levels within normal range. Am J Cardiol 2010; 106: 1602-1605.
 
25.
Estruch R, Martinez-Gonzalez MA, Corella D, Basora-Gallisa J, Ruiz- -Gutierrez V, Covas MI i wsp. Effects of dietary fibre intake on risk factors for cardiovascular disease in subjects at high risk. J Epidemiol Community Health. 2009; 63: 582-588.
 
26.
Lairon D, Arnault N, Bertrais S, Planells R, Clero E, Hercberg S i wsp. Dietary fiber intake and risk factors for cardiovascular disease in French adults. Am J Clin Nutr. 2005; 82: 1185-1194.
 
27.
Pereira MA, O’Reilly E, Augustsson K, Fraser GE, Goldbourt U, Heitmann BL i wsp. Dietary fiber and risk of coronary heart disease. A pooled analysis of cohort studies. Arch Intern Med. 2004; 164: 370-376.
 
28.
Reiner Ž, Catapano AL, De Backer G, Graham I, Taskinen M-R, Wiklund O i wsp. ESC/EAS Guidelines for the management of dyslipidaemias. The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and the European Atherosclerosis Society (EAS). Eur Heart J. 2011; 32: 1769-1818.
 
29.
Perk J, De Backer G, Gohlke H, Graham I, Reiner Ž, Verschuren WMM i wsp. European guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice (version 2012). The Fifth Joint Task Force of the European Society of Cardiology and Other Societies on Cardiovascular DiseasePrevention in Clinical Practice (constituted by representatives of nine societies and by invited experts). Eur Heart J. 2012; 33: 1635-1701.
 
30.
Jee SH, Suh I, Kim IS, Appel LJ. Smoking and atherosclerotic cardiovascular disease in men with low levels of serum cholesterol. The Korea Medical Insurance Corporation Study. JAMA. 1999; 282: 2149-2155.
 
31.
Jee SH, Park J, Jo I, Lee J, Yun S, Yun J-E i wsp. Smoking and atherosclerotic cardiovascular disease in women with lower levels of serum cholesterol. Atherosclerosis. 2007; 190: 306-312.
 
32.
Maeda K, Noguchi Y, Fukui T. The effects of cessation from cigarette smoking on the lipid and lipoprotein profiles: a meta-analysis. Prev Med. 2003; 37: 283-290.
 
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543
Journals System - logo
Scroll to top