PRACA ORYGINALNA
Wiedza młodzieży kończącej szkoły średnie na temat problematyki genetycznie modyfikowanych organizmów (GMO) i żywności modyfikowanej genetycznie (GMF)
Więcej
Ukryj
1
Zakład Zdrowia Publicznego, Instytut Medycyny Wsi w Lublinie
Med Og Nauk Zdr. 2014;20(2):149-154
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Wstęp:
Problematyka genetycznie modyfikowanych organizmów i żywności modyfikowanej genetycznie jest
przedmiotem wielu kontrowersji. Dlatego też jest konieczne dostarczenie rzetelnych informacji na temat organizmów
modyfikowanych, a także pozytywnych i negatywnych skutków wprowadzenia ich do użytkowania.
Cel pracy:
Celem badań była ocena poziomu wiedzy młodzieży na temat genetycznie modyfikowanych organizmów
i żywności modyfikowanej genetycznie.
Materiał i metody:
Badania zostały przeprowadzone na próbie 500 uczniów kończących szkoły średnie z terenu województwa
lubelskiego. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety. Zgromadzony materiał został poddany analizie
statystycznej z wykorzystaniem pakietu SPSS. Badanie związku przeprowadzono w oparciu o test Chi2, przyjmując poziom
istotności p<0,05.
Wyniki:
Analiza materiału badawczego wykazała, że wśród uczniów kończących szkoły średnie problematyka genetycznie
modyfikowanych organizmów i żywności modyfikowanej genetycznie jest ogólnie znana, lecz poziom szczegółowej wiedzy
jest niewielki i wymaga uzupełnienia.
Wnioski:
Badania przeprowadzone wśród młodzieży kończącej szkoły średnie mają wymiar nie tylko poznawczy, lecz
także mogą mieć znaczenie aplikacyjne, ponieważ uzyskanie informacji na temat obecnego poziomu znajomości zagadnień
związanych z GMO jest niezbędne w celu przekazania rzetelnej wiedzy na ten temat. Z prowadzonych badań i analiz
wynikać będą przesłanki dla systemu edukacji, dotyczące tego, jakich informacji dostarczyć w trakcie nauki szkolnej, aby
młodzi rolnicy produkowali zdrową, bezpieczną dla konsumentów żywność, a zarazem wdrażali postęp technologiczny
w rolnictwie, nie szkodząc środowisku naturalnemu
Introduction:
The issue of genetic modification of organisms and genetically modified food is the subject of much
controversy. Therefore, it is necessary to provide reliable information about modified organisms, as well as the positive and
negative effects of introducing them to use.
Objective:
The objective of the study was evaluation of the level of knowledge among young people about the genetic
modification of organisms and genetically modified foods
Materials and methods.:
The survey was conducted on a sample of 500 students completing high school in the Lublin
Region. The research tool was a questionnaire. The collected material was subjected to statistical analysis using SPSS. The
test compound was based on the use of Chi2 test, assuming the significance level of p <0.05.
Results:
Analysis of the research material indicated that adolescents completing secondary schools are generally familiar
with the issue of genetic modification of organisms and genetically modified food. However, the level of detailed knowledge
is low and needs to be expanded.
Conclusions:
Research carried out among young people graduating from secondary schools is not merely cognitive, but
also may be important in applications, because it is necessary to obtain information on the current level of knowledge
of the issues related to GMOs in order to impart reliable knowledge on the subject. The research and analysis will result
in premises for education – what information should be provided during school education for young farmers to produce
healthy food safe for consumers, and to implement technological progress in agriculture without harming the environment.
REFERENCJE (26)
1.
Bednarski W, Reps A. Biotechnologia żywności. Warszawa, WNT; 2003.
2.
Convention of Biological Diversity (with annexes). Concluded at Rio de Janeiro on 5 June 1992. United Nations Treaty.
http://www.cbd.int/ doc/legal/cbd-en.pdf (dostep:2013-06-24).
3.
Ustawa z dnia 22.06.2001 o organizmach genetycznie zmodyfikowanych, Dz. U. 2001 z 25.07.2001, Nr 76, poz. 811 z. p. zm.
4.
Mickiewicz A. i in. GMO – zyski i straty. Biotechnologia: przegląd informacyjny, 2006, 3; 145.
5.
www.farmio.com/prawne-regulacje-kwestii-gmo-w-polsce (dostep: 2013-08-6).
6.
Tchorz M, Radoniewicz-Chagowska A, Lewandowska-Stanek H, Szponar E, Szponar J. Żywność genetycznie modyfikowana – niepotrzebne kontrowersje? Przegląd Lekarski, 2012, 69, 8; 498–501.
7.
Klein M, Madej M. Rośliny i żywność genetycznie modyfikowana. Środowisko a zdrowie, 2005, 8; 2.
8.
Jaworska A, Kapuścińska J. Opinie konsumentów, handlowców oraz odbiór społeczny w Polsce, krajach UE oraz na świecie na temat żywności modyfikowanej genetycznie. Wiedza Techniczna, 2010, 1; 63–64.
9.
Kosicka-Gębska M, Gębski J. Oczekiwania i obawy związane z wprowadzeniem do obrotu produktów i żywności pochodzących z modyfikacji genetycznych. Zeszyty Naukowe, Problemy Rolnictwa Światowego, SGGW, 2009; 71–72.
10.
Zimny J. Żywność modyfikowana genetycznie i bezpieczeństwo jej stosowania. Postępy Nauk Rolniczych, 2007, 1; 31.
11.
Zwierzchowski L. Transgeniczne zwierzęta i rośliny jako bioreaktory przyszłości. Kosmos 2000, 1–2 (49); 123–133.
12.
Bonatowska K. Kontrowersje wokoł GMO. Ekopartner, 2001, 11(121); 38–39.
13.
Tańska J. Problemy z GMO. Bezpieczeństwo i Higiena Żywności, 2006; 37; 18–21.
14.
Bieniek J. Organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO), Zasoby przyrodnicze szansą zrownoważonego rozwoju. Materiały szkoleniowe, Ministerstwo Środowiska, Krakow 2007; 79–80.
15.
Frewer LJ, Howard C & Aaron JA. Consumer Acceptance of Transgenic Crops. Pesticide Science, 1998, 52; 388–393.
16.
Hałat Z. Alergeny organizmow genetycznie modyfikowanych. Alergia 2004; 2–6.
17.
PBS DGA. www.pbsdga.pl (dostep: 2013.06.24).
18.
Sokalski M. Zasady koegzystencji produkcji konwencjonalnej, ekologicznej oraz genetycznie zmodyfikowanej. Rolnictwo ekologiczne a GMO.
http://gmo-eko.net/referaty/so... (dostep: 2013.06.24).
19.
Polak-Berecka M. Żywność genetycznie modyfikowana. Stan i perspektywy. Wokół Nauki, 2009, 3, 51; 15.
20.
Twardowski T. Biotechnologia i inżynieria genetyczna – zagadnienia wstępne. Wydawnictwo Biotechnologia Żywności. Red. W. Bednarski, A. Reps, WNT, Warszawa 2005; 13–17.
21.
Duliński R. Metody identyfikacji genetycznie zmodyfikowanych organizmów w żywności. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 4 (53); 5–6.
23.
Sadowski A, Piasecka M. Poziom wiedzy konsumentów na temat żywności modyfikowanej genetycznie. Journal of Agribusiness and Rural Development 3 (21) 2011; 105–114.
24.
Szczurowska T. Polacy o biotechnologii i inżynierii genetycznej, TNS OBOP, 2005.
25.
Małyska A, Twardowski T. Sposoby kształtowania świadomości społecznej w Internecie na przykładzie GMO, Nauka 1/2009; 136–137.