PL EN
PRACA ORYGINALNA
Czy konsumenci dostępnych na rynku odżywek białkowych są narażeni na metale toksyczne?
 
Więcej
Ukryj
1
Koło Naukowe przy Katedrze Zdrowia Środowiskowego Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Polska
 
2
Katedra Zdrowia Środowiskowego Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Polska
 
3
Katedra Zdrowia Środowiskowego Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Polska
 
 
Autor do korespondencji
Danuta Rogala   

Katedra Zdrowia Środowiskowego Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, ul. Piekarska 18, 41-902, Bytom, Polska
 
 
Med Og Nauk Zdr. 2020;26(1):54-59
 
SŁOWA KLUCZOWE
DZIEDZINY
STRESZCZENIE
Wstęp:
Odżywki białkowe są suplementami diety powszechnie stosowanymi przez osoby uprawiające sporty siłowe. W związku z ich przewlekłym zażywaniem istnieje potencjalne zagrożenie zdrowia konsumentów związane z możliwym narażeniem na niektóre składniki stanowiące mikrozanieczyszczenie odżywek, np. metale toksyczne.

Cel pracy:
Celem pracy była ocena narażenia osób uprawiających sporty siłowe na metale toksyczne zawarte w dostępnych na polskim rynku odżywkach białkowych.

Materiał i metody:
Badaniom poddano 52 odżywki, pochodzące od różnych producentów. W badanym materiale oznaczono stężenia kadmu i ołowiu metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej z atomizacją elektrotermiczną. Zawartość rtęci oznaczono techniką generacji zimnych par metodą fluorescencyjnej spektrometrii atomowej.

Wyniki:
Narażenie osób uprawiających sporty siłowe na kadm i ołów jest znikome. Koncentracja rtęci w każdej z badanych próbek przekraczała najwyższe dopuszczalne stężenie. Przeprowadzona ocena ryzyka zdrowotnego nie wykazała istotnego zagrożenia zdrowia kulturystów zażywających standardowe porcje analizowanych odżywek białkowych. Nie wykazano statystycznie istotnego zróżnicowania narażenia na rtęć osób spożywających odżywki białkowe różniące się smakiem oraz ceną

Wnioski:
W celu zwiększenia bezpieczeństwa zdrowotnego osób uprawiających sporty siłowe a jednocześnie zażywających odżywki białkowe zalecane jest dokładne kontrolowanie składu chemicznego tych produktów oraz zwiększenie świadomości kulturystów w zakresie potencjalnego zagrożenia ze strony stosowanych suplementów białkowych.


Introduction:
Protein supplements are commonly used by an increasing group of people practicing bodybuilding. The chronic use of supplements may constitute a potential health risk for consumers because of possible exposure to certain micro-contaminations, e.g. toxic metals.

Objectives:
The aim of the study was to assess the exposure of strength sports practitioners to toxic metals from protein supplements available on the Polish market.

Material and methods:
52 protein supplements from different manufacturers’ brands were examined. In the samples, the concentrations of cadmium, lead and mercury were determined. In order to analyze cadmium and lead content the atomic absorption spectrometry with electrothermal atomization method was used. The mercury content was determined by the technique of cold vapour generation by the method of fluorescent atomic spectrometry.

Results:
The study showed that the exposure of strength sports practitioners to cadmium and lead is negligible. The mercury content in each sample was higher than the maximum permissible concentration. The health risk assessment did not show a significant threat to the health of bodybuilders using standard portions of the analyzed protein nutrients. There were no statistically significant differences in exposure to mercury between consumers depending on taste and price of protein supplements

Conclusions:
In order to improve health safety of strength sports practitioners who consume protein supplements it is recommended to conduct a detailed control of the chemical ingredients of these supplements. It is important to increase the awareness of people practicing bodybuilding on the potential health hazard associated with the use of protein supplements.

 
REFERENCJE (22)
1.
Skop-Lewandowska A, Małek A, Gmur M, Kolarzyk E. Sposób żywienia oraz popularność stosowania suplementów diety i odżywek wśród młodych osób uczęszczających do klubów fitness. Probl Hig Epidemiol. 2013; 94(4): 786–793.
 
2.
Frączek B, Gacek M, Grzelak A. Żywieniowe wspomaganie zdolności wysiłkowych w grupie sportowców wyczynowych. Probl Hig Epidemiol. 2012; 93(4): 817–823.
 
3.
Kurylas A, Kwiatkowska-Pamuła A, Gniza D. Rodzaj suplementacji oraz motywy jej stosowania u mężczyzn podejmujących rekreacyjną aktywność fizyczną na siłowni Journal of Education, Health and Sport. 2017; 7(1): 84–97. http://dx.doi.org/10.5281/zeno....
 
4.
Nastaj M, Sołowiej B, Glibowski P, Mleko S, Toczek K. Wpływ suplementacji diety odżywkami węglowodanowo-białkowymi na sprawność fizyczną mężczyzn uprawiających sporty siłowe. W: M Karwowska, W Gustaw (red.). Trendy w żywieniu człowieka, Kraków: Wydawnictwo Naukowe PTTŻ; 2015: 213–223.
 
5.
Bowtell JL. Protein and amino acid requirements for athletes. W: D MacLaren (red.). Nutrition and sport. Churchill Livingstone Elservier. Philadelphia; 2007: 93–118.
 
6.
Szponar L, Ciok J. Suplementacja a zdrowie człowieka, Warszawa: IZŻ; 2005.
 
7.
Ciemniak A, Rajkowska M, Pokorska K. Środowiskowe zanieczyszczenia żywności. Laboratorium. 2011; 11–12: 50–53.
 
8.
Liang G, Gong W, Li B, Zuo J, Pan L, Liu X. Analysis of Heavy Metals in Foodstuffs and an Assessment of the Health Risks to the General Public via Consumption in Beijing, China. Int J Environ Res Public Health. 2019; 13; 16(6). https://doi.org/10.3390/ijerph....
 
9.
Wei J, Gao J, Cen K. Levels of eight heavy metals and health risk assessment considering food consumption by China’s residents based on the 5th China total diet study. Sci Total Environ. 2019; 1(689): 1141–1148. https://doi.org/10.1016/j.scit....
 
10.
Brodziak-Dopierała B, Fischer A, Szczelina W, Stojko J. The Content of Mercury in Herbal Dietary Supplements. Biol Trace Elem Res. 2018; 185(1): 236–243. https://doi.org/10.1007/s12011....
 
11.
Binns CW, Lee MK, Lee AH. Problems and Prospects: Public Health Regulation of Dietary Supplements. Annu Rev Public Health. 2018; 39: 403–420. https://doi.org/10.1146/annure....
 
12.
Rozporządzenie Komisji (WE) nr 629/2008 z dnia 2 lipca 2008 r. zmieniające rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych.
 
13.
Integrated Risk Information System (IRIS). U.S. Environmental Protection Agency. Chemical Assessment Summary. National Center for Environmental Assessment. Cadmium; CASRN 7440-43-9. Washington (DC): US EPA: 1989.
 
14.
Integrated Risk Information System (IRIS). U.S. Environmental Protection Agency. Chemical Assessment Summary. National Center for Environmental Assessment. Lead and compounds (inorganic); CASRN 7439-92-1. Washington (DC): US EPA: 2004.
 
15.
Food and Agriculture Organization of the World Health Organization (FAO/WHO), 2011. Joint FAO/WHO Food Standards Programme Codex Committee on Contaminants in Foods. Fifth Session CF/5INF/1, 21–25 March 2011. The Hague, The Netherlands.
 
16.
Integrated Risk Information System (IRIS). U.S. Environmental Protection Agency. Chemical Assessment Summary. National Center for Environmental Assessment. Methylmercury (MeHg); CASRN 22967-92-6. Washington (DC): US EPA: 2001.
 
17.
Labdoor. Top 10 protein supplements. Quality rankings. Product purity. https://labdoor.com/rankings/p... (dostęp: 24.10.2019).
 
18.
Doheny K. Protein Drinks Have Unhealthy Metals. Consumer Reports Magazine; 2010, June 03. http://www.consumerreports.org... protein-drinks/index.html (dostęp: 24.10.2019).
 
19.
Braun H, Koehler K, Geyer H, Kleiner J, Mester J, Schanzer W. Dietary supplement use among elite young German athletes. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2009; 19(1): 97–109. https://doi.org/10.1123/ijsnem....
 
20.
Pasiakos SM, Austin KG, Lieberman HR, Askew EW. Efficacy and safety of protein supplements for U.S. Armed Forces personnel: consensus statement. J Nutr. 2013; 143(11): 1811–1814. https://doi.org/10.3945/ jn.113.175968.
 
21.
Dziubanek G, Piekut A, Rusin M, Baranowska R, Hajok I. Contamination of food crops grown on soils with elevated heavy metals content. Ecotox Environ Safe, 2015; 118: 183–189. https://doi.org/10.1016/j.ecoe....
 
22.
Dziubanek G, Baranowska R, Ćwieląg-Drabeka M, Spychała A, Piekut A, Rusin M et al. Cadmium in edible plants from Silesia, Poland, and its implications for health risk in populations. Ecotox Environ Safe, 2017; 142: 8–13. https://doi.org/10.1016/j.ecoe....
 
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543
Journals System - logo
Scroll to top