PL EN
PRACA ORYGINALNA
Problemy z oceną zależności między zawartością tkanki tłuszczowej a kalorycznością diety dzieci przedszkolnych
 
Więcej
Ukryj
1
Z Zakładu Higieny i Ekologii Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum
 
 
Med Og. 2010;16(3):347-353
 
SŁOWA KLUCZOWE
STRESZCZENIE
Celem badania była ocena wskaźnika BMI i składowych masy ciała dzieci przedszkolnych oraz analiza zależności pomiędzy ich sposobem żywienia a zawartością tkanki tłuszczowej. Wśród badanych występowały zarówno niedobory jak i nadmiary masy ciała. Zawartość tk. tłuszczowej wahała się w granicach 14,6% do 15,77%. Ocena zależności pomiędzy zawartością tkanki tłuszczowej a sposobem żywienia była utrudniona ze względu na brak wiarygodności rodziców w ocenie jadłospisów dzieci.

Pre-school period is a period of intensive psycho-physical development of children, as well as the time of shaping nutritional habits and taste preferences. The objective of the study is the assessment of the BMI index and body mass components in a selected group of pre-school children, and the analysis of the relationship between their nutritional mode and the contents of fatty tissue in the body. The study covers 324 children from randomly selected nursery schools in Cracow. Normal weight-height propportion was observed in 83% from among 324 children covered by the study. Underweight was noted in 10.8% of children, while 6.2% were overweight or obese. In 74 children, who had body mass components determined, the percentage of fatty tissue was 15.8%+2.9% on average. The content of fatty tissue in children aged 7.5 years was higher by 3.1%, compared to those aged 4.5 years. The mean caloric value of the diet was 1982.80 + 580.84 kcal. Body mass deficiency concerned a higher percentage of children than the excess, considering overweight and obesity jointly (10.8% vs. 6.2%). The relationship between the content of fatty tissue and caloric value of the diet among pre- school children was difficult to evaluate due to the lack of the reliability of parents while reporting/assessing the menu of their children.
 
REFERENCJE (16)
1.
Cisek M, Martko H, Schlegel-Zawadzka M.: Ocena stanu odżywienia uczniów w Zubrzycy Górnej. Żyw. Człow. Metab. 2007, 36, 1/2, 602-606.
 
2.
Currie C et al.: Inequalities in young people's health: HBSC international report from the 2005/2006 Survey. Health Policy for Children and Adolescents, No. 5. Copenhagen, WHO Regional Office for Europe 2008.
 
3.
Dietary recommendations for children and adolescents: a guide for practitioners: consensus statement from the American Heart Association. Circulation 2005, 112, 2061-2075.
 
4.
Eisenmann JC, Welk GJ, Wickel EE, et al.: Stability of variables associated with the metabolic syndrome from adolescence to adulthood: the Aerobics Center LongitudinalStudy. Am J Hum Biol 2004, 16, 690-696.
 
5.
Kolarzyk E, Janik A, Kwiatkowski J.: zwyczaje żywieniowe dzieci w wieku przedszkolnym. Prob. Hig Epidem 2008, 89, 4, 527-532.
 
6.
Kołoło H, Woynarowska B. : Samoocena masy ciała i odchudzanie się młodzieży w okresie dojrzewania. Przegl Pediatr 2004, 34, 3/4, 196-201.
 
7.
Kozioł–Kozakowska A, Piórecka B, Żwirska J: Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym z regionu Krakowa z uwzględnieniem charakterystyki socjoekonomicznej. Prob. Hig Epidem 2007, 88, 422-427.
 
8.
Morrison JA, Friedman LA, Gray-Mc Guire C: Metabolic syndrome in childhood predicts adult CVD and diabetes 30 years later. Circulation 2005, 112, II-781.
 
9.
Oblacińska A, Jodkowska M. (eds.): Otyłość u polskich nastolatków – epidemiologia, styl życia, samopoczucie. Raport z badań uczniów gimnazjów w Polsce. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2007.
 
10.
Ogden CL, Flegal KM, Carroll MD, et al.: Prevalence and trends in overweight among US children and adolescents, 1999-2000. JAMA 2002, 288, 1728-1732.
 
11.
Ostrowska-Nawarycz L, Nawarycz T.: Prevalence of excessive body weight and high blood pressure in children and adolescents in the city of Łódź. Kardiol Pol 2007, 65, 1079-87.
 
12.
Rogalska-Niedźwiedź M, Charzewska J, Wajszczyk B, et al.: Otyłość i nadwaga u dzieci czteroletnich. In: Charzewska J, Bergman P, Kaczanowski K, Piechaczek H (eds.). Otyłość epidemią XXI wieku. Warszawa 2006, 63-73.
 
13.
Sung RYT, Tong PCY, Yu CW, et al.: High prevalence of insulin resistance and metabolic syndrome in overweight/obese preadolescent Hong Kong Chinese children aged 9-12 years. Diabetes Care 2003, 26, 250-251.
 
14.
Szostak-Węgierek D: Zespół metaboliczny u dzieci i młodzieży jako wyzwanie dla zdrowia publicznego. Prob. Hig Epidem 2008, 89, 21-29.
 
15.
Weiss R, Dziura J, Burgert TS, et al.: Obesity and the metabolic syndrome in children and adolescents. N Engl J Med 2004, 350, 2362-2374.
 
16.
World Health Organization Regional Office for Europe. European strategy for child and adolescent health. Copenhagen 2005.
 
eISSN:2084-4905
ISSN:2083-4543
Journals System - logo
Scroll to top