Problemy z oceną zależności między zawartością tkanki tłuszczowej a kalorycznością diety dzieci przedszkolnych

Emilia Kolarzyk 1, Anna Janik 1, Jacek Kwiatkowski 1
1 - Z Zakładu Higieny i Ekologii Uniwersytet Jagielloński, Collegium Medicum
MONZ
2010; 16 (3): 347-353
ICID: 977018
Article type: Original article
 
 
 Celem badania była ocena wskaźnika BMI i składowych masy ciała dzieci przedszkolnych oraz analiza zależności pomiędzy ich sposobem żywienia a zawartością tkanki tłuszczowej. Wśród badanych występowały zarówno niedobory jak i nadmiary masy ciała. Zawartość tk. tłuszczowej wahała się w granicach 14,6% do 15,77%. Ocena zależności pomiędzy zawartością tkanki tłuszczowej a sposobem żywienia była utrudniona ze względu na brak wiarygodności rodziców w ocenie jadłospisów dzieci.
  PEŁNY TEKST STATS

Recommend this article to:

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     BMI [228 powiązanych rekordów]
     tłuszczowa masa ciała [1 powiązanych rekordów]
     dieta [59 powiązanych rekordów]



 

Related articles

S Chakraborty, ,
 A STUDY ON THE PATTERN OF BLOOD PRESSURE AND...
 BACKGROUND All over the world, the geriatric population is growing continuously and it is projected that by the year 2025 majority of the elderly population will be residing in the developing countries, especially India. Cardiovascular Disea...
STRESZCZENIE
M Makara-Studzińska, K Kryś-Noszczyk,
Physical activity in perimenopausal women...
Introduction. The menopausal age of women is characterized by a high probability of health problems related with oestrogen deficiency and reduced ovarian hormonal activity. The most significant element in the therapy of the menopausal problems...
STRESZCZENIE
M Składanowski, P Jarosz,
Variations of Peak Expiratory Flow Rate associated...
Introduction. Peak Expiratory Flow Rate (PEFR) was first described by Hadorn as a measure of the lung function. The definition of PEFR established by the European Respiratory Society defines it as the maximal flow achieved during the phase of ...
STRESZCZENIE