Prozdrowotne właściwości cynamonu

Katarzyna Kaławaj 1, Marta Kinga Lemieszek 2
1 - Zakład Wirusologii i Immunologii, UMCS, Lublin
2 - Zakład Biologii Medycznej, Instytut Medycyny Wsi, Lublin
MONZ
2015; 21 (3): 328-331
ICID: 1165362
Article type: Review article
 
 
Cynamon to nie tylko powszechnie znana przyprawa, ale również stosowany od wieków w różnych zakątkach świata środek leczniczy. W niniejszej pracy przedstawiono krótki przegląd informacji na temat prozdrowotnych właściwości cynamonu. W medycynie ludowej cynamon stosowany był głównie jako lekarstwo na dolegliwości układu pokarmowego, antyseptyk, środek przeciwbólowy i wzmacniający organizm, jak również jako lek na przeziębienia. Współcześnie lista prozdrowotnych właściwości cynamonu znacznie się rozszerzyła. Obecnie najwięcej badań prowadzonych jest nad możliwością wykorzystania samego cynamonu lub jego ekstraktów bądź też izolowanych z nich związków w leczeniu cukrzycy, nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych. Rozważa się również możliwość wykorzystania cynamonu w terapii Alzheimera.
DOI: 10.5604/20834543.1165362
  PEŁNY TEKST STATS

Recommend this article to:

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     żywność funkcjonalna [25 powiązanych rekordów]
     chemoprewencja nowotworów [1 powiązanych rekordów]
     cynamon [2 powiązanych rekordów]



 

Related articles

H Antolak, D Kręgiel,
 Kwas octowy - składnik żywności funkcjona...
 Produkty zawierające kwas octowy mogą stanowić interesujący rodzaj żywności funkcjonalnej, zdobywającej uznanie w oczach konsumentów. Tradycyjny ocet należy do produktów otrzymywanych na drodze dwustopniowego procesu: fermentacji alko...
STRESZCZENIE
E Pogorzelska, J Hamułka,
Astaksantyna – budowa, właściwości i możliwo...
Astaksantyna jest ksantofilem naturalnie występującym w przyrodzie. Nadaje charakterystyczne różowo-czerwone zabarwienie tkankom ryb, takim jak łosoś i pstrąg, a także skorupom skorupiaków. Zwierzęta i ludzie nie przejawiają zdolności syn...
STRESZCZENIE
J Barłowska, M Florek,
 Produkcja żywności ilość czy jakość? C...
 W państwach wysoko rozwiniętych obserwuje się rozwój chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości. Wzrasta jednocześnie świadomość żywieniowa konsumentów, poszukujących takiej żywności, która może w pewnym stopniu zahamować występ...
STRESZCZENIE