Zagrożenia zdrowotne związane z genetycznie modyfikowaną żywnością (GMF)

Anna Jurkiewicz 1, Franciszek Bujak 1
1 - Instytut Medycyny Wsi, Zakład Zdrowia Publicznego, Lublin
MONZ
2015; 21 (1): 62-64
ICID: 1142361
Article type: Review article
 
 
Od czasu kiedy produkcja żywności modyfikowanej genetycznie stała się faktem, coraz więcej uwagi przywiązuje się do oceny bezpieczeństwa i potencjalnych zagrożeń związanych z rozpowszechnieniem się GMO. Szczególnie dużo uwagi przywiązuje się do oceny bezpośredniego wpływu żywności modyfikowanej genetycznie na zdrowie człowieka.
Celem prezentowanej pracy jest przedstawienie potencjalnych i realnych zagrożeń dla zdrowia ze strony GMO.
DOI: 10.5604/20834543.1142361
  PEŁNY TEKST STATS

Recommend this article to:

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     Gm [2 powiązanych rekordów]
     zdrowie [95 powiązanych rekordów]
     zagrożenie [18 powiązanych rekordów]



 

Related articles

T Czernecki, B Sosnowska,
 Napoje energetyzujące a bezpieczeństwo zdr...
 Consumption of energy drinks has been rapidly risen in the recent years in the world, including Poland. Their popularity is due to the content of biologically active substances that affect the functioning of the human body, i.a., by improving m...
STRESZCZENIE
W Cynarski, P Pawelec,
Social Determinants of Attitudes towards Health in...
Background. The theoretical perspective for this research is inspired by Humanistic Theory of Martial Arts, the anthropology of martial arts, the sociology of health, and the sociology of physical culture/ sociology of sport. Aim. This research poses...
STRESZCZENIE
M Zaorska,
Potrzeba doprecyzowania terminów istotnych dla pr...
Aktualna rzeczywistość cywilizacyjna stawia współczesne społeczeństwa i ludzi żyjących w pierwszej połowie XXI w. przed wieloma wyzwaniami dotyczącymi nie tylko odniesienia się do obecnego postępu naukowo-technicznego, lecz także odszuka...
STRESZCZENIE