Czy odpowiednia dieta może być pomocna w leczeniu łuszczycy zwykłej?

Diana Wasiluk 1, Lucyna Ostrowska 2, Ewa Stefańska 2
1 - Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
2 - Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
MONZ
2012; 18 (4): 405-408
ICID: 1035211
Article type: Review article
 
 
Łuszczyca zwykła jest przewlekłą, nawracającą zapalną chorobą skóry o nieznanej do końca etiologii. Choroba dotyczy 2-3% populacji na świecie. Charakteryzuje się nadmierną proliferacją komórek naskórka i stanem zapalnym w skórze właściwej. Do uznanych czynników prowokujących wysiew choroby należą: czynniki genetyczne, immunologiczne, infekcje, stres, urazy oraz używki. Dieta jest czynnikiem środowiskowym, który istotnie może wpływać na przebieg choroby. Stwierdzono, że diety o niskiej podaży energii aktywują naturalne mechanizmy przeciwzapalne. Otyłym pacjentom z łuszczycą zaleca się zmniejszenie masy ciała. Wyeliminowanie lub ograniczenie z diety spożycia produktów zwierzęcych (dieta wegetariańska) powoduje ograniczenie podaży nasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta bogata w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3, polegająca na zwiększeniu spożycia ryb morskich (sardynka, łosoś, makrela, śledź, tuńczyk), łagodzi objawy łuszczycy. Pacjentom tym zaleca się spożycie dużej ilości świeżych warzyw i owoców. U pacjentów z łuszczycą ważne jest utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D3. Stwierdzono, że u osób z potwierdzoną nadwrażliwością na gluten zastosowanie diety bezglutenowej może hamować aktywność łuszczycy. Wskazane jest wyeliminowanie stosowania używek (tytoń, alkohol).
  PEŁNY TEKST STATS

Recommend this article to:

Nazwisko i Imię:
E-mail:
From:
Język:


Artykuły powiązane in IndexCopernicus™
     dieta [59 powiązanych rekordów]



 

Related articles

B Achremowicz, A Kuczyński,
Żywność funkcjonalna na rynku amerykańskim...
Żywność funkcjonalna staje się coraz bardziej popularna na rynkach światowych, również polscy konsumenci zainteresowani są takimi produktami. W artykule przedstawiono, oparte na badaniach rynkowych, dane dotyczące zainteresowania i sprzedaż...
STRESZCZENIE
K Stańska, A Krzeski,
The umami taste: from discovery to clinical use...
In the diversity of the flavor world only five basic tastes have been described. The newest one, umami, has been identified about one hundred years ago by Kikunae Ikeda but widely accepted just in the second half of the twentieth century by internati...
STRESZCZENIE
L Ostrowska, U Karecka,
Wpływ diety i aktywności fizycznej na płodnoś...
Wprowadzenie i cel pracy. Niepłodność jest istotnym problemem zdrowia reprodukcyjnego oraz wpływa negatywnie na życie i funkcjonowanie kobiet. Zdrowie kobiety zależy w dużej mierze od sposobu żywienia i stylu życia. Celem niniejszej p...
STRESZCZENIE